Informatie

Singa

De Keris Algemeen Vele onderons hebben zeker weleens van een Keris gehoord, met name diegene die Maleis bloed door hun aderen hebben stromen kennen dit wapen ongetwijfeld. Naast de verscheidenheid in vormen zijn er ook verscheidenheid aan verhalen en vertellingen. De meeste mensen zullen zeggen een keris is dat niet zo'n gegolfd mes met magische krachten? Senjata Keris mag als zeer bijzonder worden beschouwd. Als we als eens kijken naar de A-symetriche vorm en het smeedwerk van het wapen, mogen we concluderen dat het hier niet gaat om zomaar een wapen. De Keris is het cultureel erfgoed van Indonesia en Malaysia

Het smeedproces is damastsmeden, hierbij smeed men 2 verschillende metalen in elkaar laag over laag. Men begint met 2 lagen dan vervolgens 4, 8, 16, 32, 64 en zo verder tot er een bepaald patroon ontstaat wat Pamor wordt genoemd. Door de tijd heen zijn er verschillende bovennatuurlijke krachten onleend aan de Pamors. De Pamor wordt ook wel vaak gezien als de ziel van de keris. Er zijn verschillende soorten Pamors allen met een eigen uitleg omtrent hun bovennatuurlijke krachten. Voor diegene die het mystieke gedeelte van het Pamor niet willen aanvaarden is het een mooi studie-object. Er zijn vele soorten Pamors, het is soms erg lastig ze te herkennen omdat sommige klings meerdere Pamors bevat of dat er verschillende Pamors in elkaar overlopen. Zo zijn er verschillende vormen van Pamors bijvoorbeeld: Beras Wutah (uitgestrooide rijst),Kulit Semangka (schil van de watermeloen) Putri Kenurung (de gekooide Prinses) en nog vele andere.

Onder Dapor wordt de vorm van de kling verstaan. Er zijn vele verschillende soorten Dapor ieder met een eigen naam en betekenis. Keris Lurus (rechte kling) heeft verschillende verschijningsvormen, middels deze verschijningsvorm kan men de tijd waarin het ongeveer vervaardigd is aan ontlenen. Een voorbeeld van tijdsperiode op Java zijn: Djengala, Madjopahit,Demak, Kartasura. Keris Luk heeft net als Keris Lurus verschillende verschijningsvormen: Keris Luk tiga, Keris Luk lima, Keris luk Tutjuh, Keris Luk Sembilan, Keris Luk Sebelas enz alle kerissen hebben oneven aantal bochten (Luks). Voorbeelden van keris Lurus, zijn bijvoorbeeld Tilam Upih en Tilam Sari.